Cities Skylines Educatiu

Cities Skylines és un videojoc de construcció de ciutats, (un City Builder en l’argot gamer) que ens permet construir des de petits pobles rurals a impressionants metròpolis modernes. Com a jugadors serem responsables de disposar cada un dels elements que formen una ciutat, des dels camins i carreteres, fins als serveis públics i els edificis comercials. La decoració de l’entorn, els parcs i els jardins, els arbres, les fonts d’energia, etc. Dependran sempre de les decisions que prengui el jugador. 

Però si només parléssim de construcció, tot i que en si mateix el joc ja seria interessant amb un enfocament educatiu, no tindria la força que realment té ni seria, potencialment, el millor títol per a entendre, explicar i fer propostes de solució per als nostres nuclis urbans. Cities Skylines ens obliga a prendre decisions més socials i ètiques que altres simuladors de ciutats, haurem de decidir el nivell educatiu dels ciutadans, a través de la construcció, o no, d’escoles, instituts i universitats; els serveis públics que oferim: bombers, policia, sanitat pública; o els transports públics que volem implantar a la nostra ciutat. 

Construir una ciutat regida pel carril bici i el transport públic o una basada en el transport privat està a les nostres mans. Els pressupostos que destinem a cada un dels aspectes de la nostra ciutat seran també significatius a l’hora de definir la seva evolució i creixement. La creació de districtes, amb diferents normatives i regulacions, diferents tipus de ofertes laborals i tipus de indústria, el consum i gestió dels recursos naturals, són algunes altres de les moltes variables i opcions d’aquest increhible gestor/constructor de ciutats. 

Podríem allargar aquesta introducció molt més, donat el gran nombre d’opcions que ens ofereix Cities Skylines, però preferim que conegueu el joc a través de la sèrie audiovisual que tindrem disponible en breu al canal del Youtube. Allà no només explicarem tots els detalls del joc i el seu gameplay, sinó que oferirem un tutorial per a la creació d’escenaris educatius personalitzats amb l’ajuda de les eines de creació que el joc incorpora. 

Però abans d’acabar aquesta presentació és ineludible parlar de les potencialitats educatives sobre sostenibilitat i ecologia que ens ofereix aquest videojoc. Amb la incorporació de l’expansió Green Cities, Cities Skylines ens ofereix un nou conjunt d’eines, edificis, fonts d’energia, etc. Que ens permeten desenvolupar ciutats molt més sostenibles, menys contaminants, amb més opcions de transport menys nociu pel medi, polítiques de gestió medio-ambiental, etc. Un gran conjunt de nous espais per a desenvolupar escenaris i activitats educatives amb aquest joc. 

Aquest serà el segon joc protagonista del projecte, al que dedicarem una atenció especial, ja que és ideal per a afrontar gran part dels reptes socials i educatius actuals: com endrecem l’espai de les ciutats, com oferim serveis públics sostenibles, com assegurem una coordinació entre l’oferta de treball i la formació dels ciutadans, com regulem la llibertat d’elecció dels individus al carrer, etc.

Principals avantatges educatius: 

  • Llibertat creativa total. El joc ens ofereix les eines però ens deixa procedir amb una llibertat molt significativa. Ideal per al desenvolupament d’activitats creatives.
  • Ecosistema funcional propi. És a dir les decisions que prenguem tenen un fort impacte en l’evolució de la ciutat i la definició de la seva tipologia. 
  • Gameplay sense final marcat. No hi ha un final del joc, podem gestionar i fer créixer o evolucionar les ciutats fins a l’infinit. El joc, si volem, no acaba mai, podem recrear ciutats i veure-les evolucionar ad eternum. 
  • Forta comunitat de desenvolupadors de Mods i complements per al joc. 
  • Possibilitat de definir reptes i condicionar els objectius del jugador amb l’imposició de condicions de creixement i victòria el que permet definir activitats educatives condicionades.